Sosyal Medya

Dünya

Sri Lanka’da yeni hedef Müslümanlar

Tamilleri30 yılda bitiren Sri Lanka devleti ve ülkedeki Budistlerin hedefindeşimdi Müslümanlar var. Bu ülkedeher an ciddi problemler çıkabilir.



Sri Lanka, Hazreti Adem’in cennetten yeryüzüne indiÄŸi topraklar olarak bilinir. Araplar tarafından Serendip Adası olarak ifade edilir. Çayın ana vatanı sayılır. Dünya bu adayı Seylan Adası olarak tanır.  Sri Lanka aslında hem coÄŸrafi hem de kültürel olarak Hindistan’ın etki alanında olmasına raÄŸmen bağımsız bir ada devletidir. Hindistan alt kıtasına 50 kilometre kadar uzakta, Hint okyanusu içerisinde büyükçe bir adadır. Halkın yüzde 70’i Budisttir. Sinhaların egemen olduÄŸu ülkede yüzde 12 kadar Hindu ve yüzde 10 da Müslüman bulunur. Cemaat’i Ä°slami’nin ağırlığının bulunduÄŸu Sri Lanka, Tamil Gerillalarının ortadan kaldırılması ile Müslümanların yavaÅŸ yavaÅŸ hedefe oturtulduÄŸu ve yakın zamanlarda yeni bir sorun bölgesi olarak karşımıza çıkması muhtemel bir ülkedir.

ÜLKE ASIRLAR CA SÖMÜRGECÄ° LER TARAFINDAN YÖNETÄ°LDÄ°

Kısa bir süre önce gittiÄŸim Sri Lanka’yı ilk sömüren Batılı ülke Portekiz’dir. 1505 yılında Portekizliler, daha sonra ise Hollandalılar ve Ä°ngilizler Sri Lanka’ya gelmiÅŸtir. Ä°ngilizler 1796 yılından 1948 yılına kadar 150 yıl adada hüküm sürmüÅŸler. Ancak 1972 yılında Sri Lanka tam bir cumhuriyet olmuÅŸ. Ülkenin ÅŸu anki nüfusu 21 Milyon. Yüzde 70’i Sinhalar, yüzde 18’i Tamillerden oluÅŸuyor ve Tamil sorununun temelinde de sömürgeciler var. 

TAMÄ°L SORUNUNUN TEMELÄ°NDE NE VAR?

Böl ve yönet politikası ile toplumları birbirlerine düÅŸürerek iktidarlarını sürdüren Ä°ngilizler Tamil halkına o dönemde birçok ayrıcalık tanınmış ve Sinhala halkını Tamillere karşı kışkırtmıştı. Ülkenin en büyük ekonomik gücü olan tarım faaliyetlerinin tamamı Tamillere bırakılmış, ülke yönetimi, eÄŸitim kurumları ve ticari iÅŸletmeler Tamil halkına teslim edilerek ülkenin yüzde 70’ini oluÅŸturan Sinhalalar ile karşı karşıya getirilmeye çalışılmıştı. Ülke, 1948’de bağımsızlığını kazandıktan sonra Tamiller kendilerine verilen ayrıcalıklı ortamı kaybetmemek, Sinhalalar ise tam bağımsızlıklarını elde edebilmek için siyasi ve sosyal çatışma içine girdiler. 

SORUN ALANLARININ MÜSLÜMANLARI Ä°LGÄ°LENDÄ°REN BOYUTU NEDÄ°R?

30 yıl devam eden savaÅŸ Tamil gerillalarının maÄŸlubiyeti ile sonuçlansa da her an yeniden ortaya çıkma ihtimali var.  Sri Lanka’daki Tamil sorununun dünya Müslümanlarını ilgilendiren boyutu ise ÅŸudur; Sri Lanka devleti ile Tamil gerillaları arasındaki çatışmalarda Müslümanlar taraf olmazken zaman zaman Tamillerin ve zaman zaman da devletin saldırısına da uÄŸramışlardı. Åžimdi Tamilleri bitiren Sri Lanka devleti ve ülkedeki Budistlerin hedefinde Müslümanlar var. Her an bu ülkede ciddi problemler çıkabilir.

SRÄ° LANKA MÜSLÜMANLARI ÜMMETÄ° YANINDA GÖRMEK Ä°STÄ°YOR

Ülkedeki baskı rejiminden ve halkın çoÄŸunluÄŸunu oluÅŸturan baskın kültürden bunalan Sri Lanka Müslümanları, dünya Müslümanlarını yanında görmek istiyor. Biz de Cansuyu YardımlaÅŸma ve Dayanışma DerneÄŸi adına bu ülkeye gittik. Sri Lanka’nın kuzeyindeki Trincomalee ve çevresinde bize emanet edilen kurbanları eksiksiz olarak kestik, kayıtlarını aldık ve sorunsuz bir ÅŸekilde Türkiye’ye geri döndük. Cansuyu, bölgedeki Müslümanlar ile derin baÄŸlara sahip. Özellikle Milli GörüÅŸ hareketinin Cemaat-i Ä°slami ile sıkı kardeÅŸlik baÄŸları nedeniyle Sri Lanka Müslümanları Cansuyu’nu da, Türkiye’yi de iyi biliyor. 

SRÄ° LANKA Ä°ÇÄ°N NELER YAPABÄ°LÄ°RÄ°Z?

Sri Lanka için biz neler yapabiliriz? Öncelikle Müslümanların eÄŸitimine katkı saÄŸlayabilecek her türlü giriÅŸime destek olabiliriz. BaÅŸarılı gençlerin Türkiye’de eÄŸitim görmelerine aracı olabiliriz. Bu ülkeden gelecek gençleri Türkiye’deki sivil topluma ve cemaatlere tavsiye edebilir ve eÄŸitimlerine katkı saÄŸlayabiliriz. Ülkedeki yetimlere yönelik destek çalışmalarımız olabilir.

 MÜSLÜMANLAR TAMÄ°LLERE  SAHÄ°P ÇIKMALI

Sri Lanka Müslümanları ile Türkiyeli iÅŸadamları arasında  saÄŸlam iliÅŸkilerin kurulması her anlamda faydalı olacaktır.  Ülkedeki Ä°slami cemaatler ve entelektüel kiÅŸilerle iÅŸbirliÄŸi ile Tamillerin bölgelerinde Kur’an-ı Kerim ve Ä°slami davet çalışmalarına katkı saÄŸlayacak materyallerin dağıtımına katkı saÄŸlayabiliriz. Tamil dilinde çok sayıda Ä°slami eser bulunmakta. Uzun yılların getirdiÄŸi sorunlar nedeniyle Tamil toplumunun Ä°slam’a yöneldiÄŸine yönelik çokça araÅŸtırma bulunuyor. Bizzat ziyaret ettiÄŸimiz 2 farklı medresede bizimle tanıştırılan bazı çocuklar Tamillere mensup olmalarına raÄŸmen Ä°slam ile ÅŸereflenmiÅŸlerdi.

Sri Lanka’da devletin bütün yasaklamalarına raÄŸmen Müslümanlar ciddi medreselere sahipler. Çocuklar zorunlu olan devlet okullarında eÄŸitim gördükten sonra kalan zamanlarında bu medreselere geliyor ve burada yatılı kalarak Ä°slami eÄŸitimlerini alıyorlar. Bu medreselere ve özellikle hafızlık yapan öÄŸrencilere yönelik yardım çalışmaları yapabiliriz. Kabaca ifade edecek olursak; Sri Lanka’da bir hafız da sen yetiÅŸtir tarzında yardım çaÄŸrıları yapabiliriz.

Henüz yorum yapılmamış.

* İşaretli tüm alanları doldurunuz.